Vattenhundar

Vattenhundar trivs ypperligt i vatten

Det är inte ett sammanträffande att vattenhundar tillhör kategorin vattenhundar och dessutom trivs i vattenmiljö; människan har avlat dem för att de ska göra just det. Till gruppen vattenhundar hör american water spaniel, barbet, irländsk vattenspaniel, lagotto, romagnolo, perro de agua español och wetterhoun. Den mest kända rasen är dock den portugisiska vattenhunden.

Den portugisiska vattenhunden är en av många vattenhundar, men ensam om att strövat längs den portugisiska kusten i tusentals år. Från början var rasen en flitig hjälpreda på fiskebåtarna i Portugal, vilket den inte är idag. Det första exemplaret av portugisisk vattenhund kom till Sverige 1979, och här föddes den första kullen 1983. Varje år föds det mellan 200 och 250 valpar i Sverige.

Rasen trivs i vatten och har dessutom simhud på tassarna, vilket gör den till en skicklig simmare och dykare. Förr var rasen därför en utmärkt assistent på fiskebåtar, eftersom hundarna aldrig tvekade på att hoppa överbord om något hamnade i vatten. Den passar mycket bra som sällskapshund, men och passar utmärkt att tävla i agility och lydnad.

Den är förhållandevis fri från åkommor, men hypothyreos och Addisons disease förekommer. Rasen har mycket gott lynne och är därför en utmärkt sällskapshund. Dock mår rasen bra av aktivering, precis som alla raser. Det är därför en fördel om man tycker om att vara i naturen, eller tävla i agility, om man vill köpa en portugisisk vattenhund eller andra vattenhundar.

Med anledning av all päls rasen har behöver den omvårdnad. Det bästa är om man kan kamma igenom pälsen ordentligt åtminstone en gång i veckan, och emellanåt bada den med balsam och schampo. Pälsvården är särskilt viktigt när hunden är valp, men rasen tappar valppälsen när hunden är ett år.

Om du tycker om glada och aktiva hundar är vattenhundar något för dig. Utforska gärna olika raser eftersom det finns många fler än den portugisiska vattenhunden.

Vattenhundar

vattenhundar