Fågeljakt

Fågeljakt tillsammans med hund

I hundrasguiden kan man läsa om grupp 8, och det står klart att stötande fågelhundar utgör majoriteten av raserna där. Fågel-jakt må inte vara lika utbrett som storviltsjakt i Sverige, men det finns många fina fåglar att knäppa i det svenska landskapet – som fasan, orre och ripa.

Så kallade fågelhundar, som avlats särskilt för fågeljakt, används ofta till annan småviltsjakt. Nu för tiden används fågelhundar inte endast vid jakt, utan även som sällskaps- och brukshundar. Fågelhundar delas in i två olika grupper – stående fågel hundar samt stötande och apporterande hundar.

Stående hundar är exempelvis den engelska settern, breton och vorsteh. Labrador retriever är exempel på en apporterande hund, och den engelska springer spanieln exempel på stötande hund. Sedan finns det skällande fågelhundar och där är den finska spetsen överlägsen.

Vilka fåglar jagar man då? I Sverige jagar man änder, ringduva, gäss, rapphöns, ripa, orre, tjäder och fasan. Innan du laddar bössan måste du dock försäkra dig om vad som gäller för fågeljakt. Det finns ett stort utbud av kurser för den som vill börja jaga fågel. När du har kunskapen som behövs

När man jagar finns det många regler, och oskrivna regler, att förhålla sig till. Du får aldrig under några omständigheter utsätta vilt för onödigt stora påfrestningar. Om du jagar ringduva, änder eller gäss måste du ha en hund som kan apportera med dig under jakten. Om du jagar annan fågel måste du ha en apporterande hund med dig från och med solens nedgång fram till en timme innan solen går upp. Detta gäller dock inte om det är snö, eller om du jagar från båt på en exempelvis en sjö eller vid kusten.

Det finns som sagt många regler du måste följa, och det är inte för din skull utan för djurens skull – hur motsägelsefullt de än må låta. Var noga med att läsa igenom alla lagar och förordningar innan du börjar jaga. Vid fågeljakt har du ett stort ansvar ur flera perspektiv, som att värna om djuren.

fågeljakt