Amerikansk cocker spaniel

Cocker Spaniel är en trivsam hundras

Amerikansk cocker spaniel delar ursprung med cocker spaniel, alltså den engelska cocker spanieln. Man talade om spaniel redan under 1300-talet, och de flesta anser att rasen har sitt ursprung i Spanien. Den amerikanska cocker spanieln slog igenom under 40-talet, när några cocker spaniel med mycket päls gjorde succé. De välpälsade små liven inavlades och ur kom en typ med ännu mer päls. Man beslutade sedan om att dela rasen i två – cocker spaniel samt amerikansk cocker spaniel. Det dröjde inte längre än till 50-talet innan de första exemplaren importerades till Sverige.

En cocker spaniel har jaktinstinkten i behåll, men rasen har mer eller mindre uteslutande används för sällskap och utställningshund. Rasen kan användas för småviltsjakt och kan med enkelhet tränas på viltspår. Förutom sällskaps-, utställnings- och jakthund är en amerikansk cocker spaniel även en utmärkt tävlingshund, exempelvis i lydnad samt agility – och naturligtvis utställning.

Rasen har lättare att få öroninflammation än andra hundar, eftersom en amerikansk cocker spaniel har väldigt mycket päls och dessutom hängande öron. Därför är det särskilt viktigt att trimma pälsen vid öronen regelbundet eftersom det förbättrar örongångarnas ventilation. Amerikansk cocker spaniel drabbas dessutom av ärftliga ögonsjukdomar, bland annat katarakt och näthinneveck.

Den som söker en glad och lättlärd hund som samtidigt är modig och med egen vilja har hittat rätt i en amerikansk cocker spaniel. Hunden är väldigt all-round, den trivs på långa promenader som att sova i soffan. Rasen är väldigt gladlynt och positiv, och är en hund som passar alla.

Den som vill jaga småvilt kan göra det med en amerikansk cockerspaniel, den som tycker om utställningar kan med framgång göra det med rasen. Och för den som bättre tycker om att vara hemma och endast ta ett par promenader om dagen är den amerikanska cocker spanieln också ett utmärkt alternativ. Hundrasen är mycket positiv och anpassar sig väldigt snabbt.

cocker spaniel